(Bij)banen en verdienen

Verdienen en minimumloon
In de top 5 van de meest populaire bijbanen onder jongeren in de leeftijd van 15-16 jaar staan werken in supermarkt, oppassen, werken in de horeca, krant bezorgen en werken in winkel. In de leeftijd van 17-18 is het werken in supermarkt, werken in horeca, oppassen, werken in winkel en bijles geven. Lees hier meer over in het Nibud Scholierenonderzoek.

Vanaf je 15e moet je minimaal het minimumloon verdienen. Dat is iedere werkgever in Nederland verplicht te betalen. Het minimumloon is vastgesteld in bruto bedragen. Afhankelijk bij welke werkgever je werkt, kun je maximaal 36, 38 of 40 uur per week werken als je daar volledig (fulltime) zou werken (niet als bijbaantje). Hoeveel je minimum per uur moet verdienen hangt af van dit maximum aantal uur. Krijg je minder? Bespreek het met je werkgever en zorg dat je salaris wordt aangepast. Ben je benieuwd naar jouw minimumuurloon? Kijk eens hier.

Bruto en netto
Het loon dat op je rekening wordt gestort is het nettoloon: het geld dat je kunt uitgeven. Het loon dat je verdient is het brutoloon: het bedrag dat je met je werkgever afspreekt. Hierover betaalt je werkgever belasting en premies. Jongeren betalen echter vaak meer belasting over hun loon dan uiteindelijk hoeft. Daardoor kun je vaak geld terugkrijgen door belastingaangifte te doen. Kijk hier voor meer informatie.

Loonheffingskorting
Als je werkt, heb je recht op korting op je belasting. Je vraagt deze korting aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Hij betaalt dan minder belasting, en jij krijgt daardoor meer loon. Je geeft dit aan op het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’. Je krijgt dit meestal van je werkgever, maar je kunt het ook zelf hier downloaden.

Werk je tegelijkertijd bij meer dan 1 werkgever? Of heb je een uitkering en tegelijkertijd een baan? Vraag dan bij 1 werkgever de loonheffingskorting aan. Als je bij iedere werkgever loonheffingskorting aanvraagt, krijg je namelijk te veel korting op je belasting. Je moet dan waarschijnlijk achteraf belasting terug betalen. Als je maandelijks zo veel mogelijk inkomsten wilt, is het verstandig om de loonheffingskorting aan te zetten bij de baan waar je het meeste verdient (en vaak dus de meeste uren maakt). Werk je in 1 jaar bij meerdere werkgevers na elkaar? Dan kun je bij iedere werkgever de loonheffingskorting aanvragen.

Zwart en wit werken
Bovenstaande informatie gaat puur over wit werk. Als je wit werkt, dan heb je een vastgelegd contract. Over je loon betaal je belasting en sociale premies. Je hebt daarnaast met wit werk (met een vast urencontract) ook recht op betaling bij vakantie en ziekte.

Zwart werk wordt niet geregistreerd; je hebt geen (papieren) contract, dit werk is dus niet officieel. Als je zwart werkt betaal je geen belastingen en premies, vaak krijg je ook contant uitbetaald. Onder zwart werk valt vaak: schoonmaken, oppassen of op de markt werken.

Let op: zwart werk is strafbaar; als je betrapt wordt kan je een flinke boete krijgen. Daarnaast ben je voor zwart werk niet verzekerd, als je iets gebeurt (bijv. een ongeluk) hoeft je baas niets voor je te doen en moet je zelf de kosten betalen. Ook krijg je bij ziekte en vakantie niet betaald.
Ga terug naar overzicht