18, wat nu…?

Als je 18 wordt moet je heel veel zaken regelen. Hieronder hebben we in het kort neergezet waar je allemaal op moet letten. Je kan het gebruiken als een soort van checklist.

Check    Regel je DigiD
DigiD is je ‘digitale handtekening’. Je hebt hem nodig om al je digitale aanvragen te ondertekenen, zoals je studiefinanciering, je toeslagen en je zorgverzekering. Om een DigiD kan je niet heen, vraag hem daarom op tijd aan. Nadat je je DigiD hebt aangemaakt, duurt het namelijk ongeveer vijf werkdagen voordat je ‘m kunt gebruiken. Hoe je een DigiD kunt aanvragen lees je op  www.DigiD.nl/aanvragen.

Check    Regel je zorgverzekering
Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Alle basisverzekeringen vergoeden dezelfde zorg, onder andere de huisarts, ziekenhuiszorg en medicijnen. Veel verzekeraars bieden speciale pakketten voor jongeren aan, zodat jij voor die zorg verzekerd bent die je momenteel nodig hebt.

Let op: Ben je niet verzekerd dan krijg je een boete en sluit het Zorginstituut Nederland namens jou een zorgverzekering af voor één jaar. De premie hiervan is hoger dan normaal.

Check    Zorgtoeslag aanvragen
Vanaf je 18e ben je verplicht om een zorgverzekering te hebben. Het gaat om een best groot bedrag per maand. Speciaal voor mensen met een lager inkomen is de zorgtoeslag bedacht. Dit is een bijdrage van de overheid om je zorgverzekering mee te kunnen betalen. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen. Je kunt de zorgtoeslag aanvragen met je DigiD op www.toeslagen.nl.

Check    Andere verzekeringen
Het is ook verstandig om te kijken naar je andere verzekeringen. Als je thuis woont ben je vaak meeverzekerd op de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Ga je op jezelf wonen? Bekijk dan welke verzekeringen je nodig hebt. Een inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering particulieren zijn in ieder geval aan te raden. Meer weten? Kijk dan op www.vanatotzekerheid.nl/life-event/op-kamers/.

Tip! Bewaar belangrijke documenten goed!
Of je de papieren nou digitaal, per post of in een ‘mijn’-pagina ontvangt: bewaar alles op een overzichtelijke manier. Zo kun je alles makkelijk terugvinden. Mocht de belastingdienst dan vragen naar jouw jaaropgave of als je je verzekeringspolis nodig hebt bij een ongelukje, dan kan je deze gemakkelijk terugvinden. Wat moet je sowieso bewaren?

  • Contracten; alles waar je jouw handtekening onder zet moet je bewaren
  • Verzekeringspolissen; of het nou gaat om een zorgpolis of die van de aansprakelijkheidsverzekering, je moet ze bewaren
  • Loonstrookjes en jaaropgaven
  • Belastingaangiften; alle brieven die je krijgt van de belastingdienst (de blauwe envelop)
  • Rekeningen; bijvoorbeeld van je zorgkosten, tandarts, andere rekeningen
  • Bankafschriften
  • Pin- en pukcode van je mobiele telefoon
  • Bonnetjes en garantiebewijzen

Check    Studiefinanciering op het mbo
Word je 18 en volg je een voltijds BOL opleiding op het mbo dan heb je recht op studiefinanciering. Meer informatie kun je vinden onder het thema Studiefinanciering.

Check    Tegemoetkoming scholieren
Word je 18 en zit je nog op de middelbare school? Dan kun je de tegemoetkoming scholieren aanvragen. Deze tegemoetkoming komt in plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal voor jou ontvingen. Je vraagt de tegemoetkoming aan via duo.nl, klik hier. Geen scholier meer? Dan heb je recht op studiefinanciering klik hier.

Check    Alimentatie
Als je ouders gescheiden zijn dan betaalt één ouder vaak kinderalimentatie aan de andere ouder. Als je 18 wordt dan heb jij zelf recht op deze alimentatie. Bespreek met je ouders wat jullie hiermee doen.

Let op!
18 worden betekent dat je van alles mag wat je eerst niet mocht. Maar, je moet ook van alles. Vanaf je 18e ben je zelf aansprakelijk. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de (financiële) verplichtingen die je aangaat, zoals: boetes, betalingsachterstanden, rood staan, leningen en schulden. Je ouders kunnen nooit gedwongen worden om schulden of boetes voor jou te betalen. Houd je je niet aan de afspraken, dan kan dat dus grote financiële gevolgen voor je hebben. Denk dus altijd goed na voordat je een verplichting aangaat.

Als je 18 jaar wordt, ben je meerderjarig. Wat houdt dat eigenlijk in?

Bijvoorbeeld dat je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van een zorgverzekering. Maar ook dat je in aanmerking komt voor een zorgtoeslag. Dan moet je die wel even aanvragen. En maak je schulden, dan ben je zelf aansprakelijk.

In het online geldplan Bijna 18 maak je vanzelf de vijf stappen die nodig zijn om het goed te regelen. Dat is lekker makkelijk. Kun je daarna helemaal gaan voor wat er ineens allemaal mag als je 18 bent!

Tip! Schrijf je in voor een sociale huurwoning
Nee, hiervoor hoef je niet van plan te zijn om snel het huis uit te gaan. Vaak zijn er lange wachtlijsten voordat je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Een sociale huurwoning is bijna altijd goedkoper dan een koopwoning of huurwoning in de vrije sector. Het is daarom een aanrader om je in te schrijven vanaf de dag dat je 18 jaar bent (in sommige gemeenten kan dit al vanaf je 16e). Dit verhoogt later je kansen op een sociale huurwoning. Welke website je precies nodig hebt verschilt per regio; zoek dit van tevoren uit!
Ga terug naar overzicht