Verzekeringen

Wat is een verzekering nou eigenlijk?
Met verzekeringen kunnen mensen in groepsverband omgaan met risico’s. Heel veel mensen betalen maandelijks een (klein) bedrag aan een verzekeraar. Van al dit geld betaalt de verzekeraar de rekening als er onverwachts iets met een van deze mensen gebeurt wat (veel) geld kost en waar diegene voor verzekerd is. In Nederland zijn er twee verplichte verzekeringen; een zorgverzekering (basisverzekering) en het Wet Aansprakelijkheidsgedeelte van een auto- of bromfietsverzekering (dit hoeft alleen als je in het bezit bent van een auto en/of bromfiets). Deze verzekeringen zijn verplicht. De kosten voor zorg en door een ongeluk met een auto kunnen namelijk enorm hoog zijn. Bijna niemand kan deze enorm hoge kosten zomaar betalen. Een verzekeraar kan deze kosten wel betalen.

Zorgverzekering
Iedereen in Nederland is verplicht om vanaf je 18e een basisverzekering te hebben. Dit bedrag kan licht verschillen per verzekeraar. Ben je niet verzekerd, dan kan je een boete krijgen. Alle basisverzekeringen vergoeden dezelfde zorg, onder andere de huisarts, ziekenhuiszorg en medicijnen. De overheid bepaalt op welke vergoedingen recht is. Je kan dit hier bekijken.

Een basisverzekering dekt lang niet alles en daarom is het belangrijk om te kijken naar de aanvullende verzekeringen die de verzekeraar aanbiedt. Denk je veel fysiotherapie te gaan gebruiken of heb je vaak gaatjes in je tanden, verzeker dit dan goed met een aanvullende verzekering. Maar te veel verzekeren is ook niet nodig, verzeker alleen de dingen die jij belangrijk vindt.

Er zijn trouwens verschillende soorten basisverzekeringen. De meest gebruikte basisverzekeringen zijn de restitutiepolis en de naturapolis. Bij een restitutiepolis heb jij een vrije artsenkeuze. Heeft je zorgverzekeraar geen afspraak met die arts gemaakt? Dan kan het zo zijn dat je de rekening moet voorschieten. Deze kun je dan vervolgens bij je zorgverzekeraar declareren. Bij de naturapolis heb je geen vrije artsenkeuze, maar je zorgverzekeraar heeft contracten afgesloten met zorgverleners waar je terecht kan. Soms kan je tegen een hoger tarief ook bij artsen terecht die geen contract hebben met je zorgverzekeraar.

Eigen risico
Bij iedere zorgverzekering hoort ook een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorgkosten binnen je zorgverzekering. Op dit moment is het wettelijke eigen risico €385,-. Dit betekent dat je de eerste €385,- aan zorgkosten per jaar zelf moet betalen. Als je zorgkosten hierboven komen, dan betaalt je verzekeraar dit. Een aantal zorgkosten zijn hier een uitzondering op, daar hoef je sowieso niets voor te betalen. Bijvoorbeeld: huisartsbezoek, verloskunde en kraamzorg. Soms vallen behandelingen of medicijnen voor 50% of 75% van de kosten binnen je verzekering. Overige kosten zijn dan buiten je eigen risico om, dus voor jouw rekening. Sommige mensen, die weinig zorgkosten maken, kiezen ervoor om hun eigen risico op te hogen. Ze betalen dan een lagere maandelijkse premie, maar moeten meer betalen als ze onverwacht toch veel zorg nodig hebben. Hier moet je goed over nadenken en het is alleen verstandig daarvoor te kiezen als je een goede spaarrekening hebt, waarmee je deze kosten kunt opvangen.

Wat als ik mijn zorgverzekering niet betaal?
Betaal je de premie voor de zorgverzekering niet? Dan stuurt de zorgverzekeraar je telkens betalingsherinneringen. Na 6 maanden niet betalen meldt de zorgverzekeraar je als wanbetaler aan bij het CAK. Het CAK is een publieke dienstverlener, die in opdracht van de overheid regelingen uitvoert. Je betaalt dan aan het CAK een premie die veel hoger is dan de gewone zorgpremie. Deze hogere premie heet ‘bestuursrechtelijke premie’. Deze premie wordt rechtstreeks ingehouden op het loon of uitkering. Als dat er niet is, dan krijg je maandelijks een acceptgiro van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Je moet dan zelf de premie overmaken. Meer informatie over de regeling van het CAK over wanbetalers vind je hier.
Tip: Kom je in de problemen en lukt het niet om je zorgpremie elke maand te betalen? Neem altijd zo snel mogelijk contact op met je zorgverzekeraar. Hoe eerder je aan de bel trekt, hoe meer ze bereid zullen zijn om een betalingsregeling met je te treffen. Voor meer informatie ga naar https://www.zorgverzekeringslijn.nl/.

Andere soorten verzekeringen
Lees hier op een rijtje over de meest belangrijke verzekeringen:

  • WA-verzekering: de basisdekking van een auto- of bromfietsverzekering is verplicht. Met deze WA-verzekering verzeker je schade aan derden die veroorzaakt wordt door jou als eigenaar/bestuurder. De schade aan je eigen voertuig is dan niet verzekerd. Je kunt je voertuig ook nog aanvullend verzekeren.
  • Aansprakelijkheidsverzekering: verzekert je tegen de schade die door jezelf, je gezinsleden of huisdieren bij anderen wordt veroorzaakt. Het gaat hierbij zowel om lichamelijk letsel als om schade aan spullen van anderen. Deze verzekering kan je vanaf €2,50 per maand afsluiten.
  • Inboedelverzekering: hiermee kun je je tegen schade of diefstal aan je inboedel verzekeren. Inboedel is een verzamelnaam voor spullen in je huis. Denk aan computer, tv, bed, bank enzovoort.
  • Reisverzekering: de reisverzekering verzekert je tegen diefstal of schade aan je spullen op reis.
  • Annuleringsverzekering: de annuleringsverzekering draait op voor kosten die je maakt als je reis niet doorgaat, bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden of omdat er iemand in je directe omgeving overleden is. Je kan kiezen tussen een doorlopende annuleringsverzekering of er één per vakantie afsluiten.

Klik hier voor meer informatie over verzekeringen.

 

Ga terug naar overzicht