Belastingen en toeslagen

Inkomstenbelasting doen
Er bestaan verschillende soorten belastingen. De belasting waar je als jongeren het meeste mee te maken krijgt is de inkomstenbelasting. Je betaalt, net als iedereen, een percentage van het geld dat je verdient aan de overheid. Hiermee betaalt de overheid allerlei zaken die de burgers nodig hebben. Denk aan onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en het wegennet.

Naarmate je meer verdient, kun je ook meer missen: dat is het idee. Daarom zijn er verschillende inkomensgroepen gemaakt. In de groep met het laagste loon betaal je ook het minste belasting. De groep die het meeste verdient betaalt het meeste belasting.

Werk je in loondienst? Dan betaal je belasting over je verdiende loon. Elk jaar moet je vóór 1 mei je inkomstenbelasting invullen van het jaar daarvoor. Kijk op de website van de belastingdienst.

Jongeren die niet fulltime werken (bijbaan) betalen meestal te veel belasting: check dus altijd of je geld terugkrijgt van de belastingdienst. Klik hier voor meer informatie.

Zorgtoeslag
Je hebt recht op zorgtoeslag als je 18 jaar of ouder bent en onder een bepaald inkomen verdient. De zorgtoeslag is bedoeld om je te ondersteunen in het betalen van je zorgverzekeringspremie.

Let op: als je situatie verandert, bijvoorbeeld omdat je meer geld gaat verdienen, geef dan je wijzigingen meteen door. Als je te veel zorgtoeslag hebt ontvangen, moet je dit bedrag terugbetalen: of in één keer, of in termijnen. Hoe langer je onterecht zorgtoeslag hebt gekregen, hoe hoger dit bedrag zal zijn.

Download de app ‘Jouw zorgtoeslag’ of kijk op toeslagen.nl.

Huurtoeslag
De huurtoeslag is een toeslag om mensen te ondersteunen met de huur van hun woning. Je komt in aanmerking voor huurtoeslag als je een woning hebt gehuurd, 18 jaar of ouder bent en weinig inkomen hebt.

Let op: geef ook hier wijzigingen meteen door. Als je te veel huurtoeslag hebt ontvangen, moet je dit bedrag terugbetalen.

Meer informatie over toeslagen vind je op toeslagen.nl. Daar kan je ook je toeslagen aanvragen en wijzigen.

Ga terug naar overzicht