18, wat nu?

Als je 18 wordt moet je heel veel zaken regelen. We hebben hier in het kort neergezet waar je allemaal op moet letten. Je kan het gebruiken als een soort van checklist. Print het vooral ook uit.
Lees meer

Handige links:

Studiefinanciering

Als je gaat studeren heb je recht op studiefinanciering. Per opleidingsniveau verschillen de regels en leeftijd vanaf wanneer je recht hebt op studiefinanciering.
Lees meer

Handige links:

Verzekeringen

Er zijn veel verschillende soorten verzekeringen. Maar welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht? Waarom bestaan er eigenlijk verzekeringen? En waar kan je zorgtoeslag aanvragen?
Lees meer

Handige links:

Schulden: oorzaken, gevolgen, hulp vragen

Schulden zijn openstaande bedragen die je nog moet betalen. Er zijn veel soorten schulden, zoals geld dat je geleend hebt van een vriend, een studieschuld, het achteraf betalen van je bestelde kleren, een laptop kopen op afbetaling, rood staan op je bankrekening, het te laat betalen van een verkeersboete, of het hebben van een hypotheek.
Lees meer

Handige links:

Belastingen en toeslagen

Er bestaan verschillende soorten belastingen. De belasting waar je als jongere het meeste mee te maken krijgt is de inkomstenbelasting. Je betaalt, net als iedereen, een percentage van het geld dat je verdient aan de overheid. Hiermee betaalt de overheid allerlei zaken die de burgers nodig hebben. Denk aan onderwijs, gezondheidszorg, veiligheid en het wegennet.
Lees meer

Handige links:

(Bij)banen en verdienen

In de top 5 van de meest populaire bijbanen onder jongeren staan vakkenvullen en achter de kassa werken in de supermarkt op de bovenste twee plekken, gevolgd door oppassen op de derde plaats. Een bijbaan in de horeca (bediening, keuken, afwassen) en de krantenwijk vullen de top 5 aan.
Lees meer

Handige links: